1. Κύριε Αρβανιτόπουλε, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «αν κερδίσουμε τις εκλογές, θα απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση». Δεν φοβάστε ότι μία τέτοια δήλωση δείχνει φόβο ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας;

Το αντίθετο θα έλεγα. Δείχνει πόσο υπεύθυνη και πόσο βαθιά συνειδητοποιημένη είναι η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. Ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα με κυβέρνηση μακράς διάρκειας που θα μπορέσει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα γρήγορα και με ασφάλεια από την κρίση. Μπορείτε να διανοηθείτε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης η χώρα άλλαξε επτά πρωθυπουργούς;

Η Νέα Δημοκρατία λειτούργησε πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Έχει αποδείξει ότι κυβερνά με αξίες, με συνέπεια, με υπευθυνότητα και με πρόγραμμα. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που άλλα υποσχέθηκε και άλλα έκανε. Έχει αποδείξει επίσης ότι όταν παίρνει εντολή από τους εκλογείς την τιμά. Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα που μας πηγαίνει συνέχεια στις κάλπες για να μην κυβερνήσει.

2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή ένα τρίτο Μνημόνιο, το οποίο υπερψήφισε και η Νέα Δημοκρατία. Τι διαφορετικό σκοπεύει να κάνει η Νέα Δημοκρατία με δεδομένο πως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι ελάχιστα;

Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε, έφερε και ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο. Έχει την πατρότητα του πιο επώδυνου Μνημονίου. Ένα μνημόνιο από την εφαρμογή του οποίου εξαρτάται η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Το επτάμηνο που προηγήθηκε ήταν πραγματικά εκρηκτικό. Οι τράπεζες έκλεισαν, επιβλήθηκαν capital controls, η ανεργία εκτινάχθηκε. Αυτό που δεν είναι ακόμα ορατό είναι πόσες μεγάλες ή μικρές επενδύσεις χάθηκαν για τη χώρα σε αυτό το χρονικό διάστημα, πόσες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και σε πόσα χρόνια μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Και δεν μπορούμε να ξέρουμε, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την εφαρμογή του Μνημονίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργο. Όμως, ποτέ δεν μιλήσαμε για απολύσεις, ούτε αποδεχόμαστε τα υφεσιακά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνει τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

3. Είστε αισιόδοξος ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα για τη χώρα;

Είμαι αισιόδοξος ότι με μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που θα έχει στόχο να κυβερνήσει και όχι να μας ξαναπάει σε εκλογές, θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε στο σημείο που ήταν η χώρα τον Δεκέμβριο του 2014. Τότε που ξεκίνησε αυτή η επικίνδυνη περιπέτεια που περνά η χώρα και την έχει φέρει ένα βήμα πριν τη διεθνή απομόνωση και την καταστροφή.

Για να σας προλάβω, πιστεύω ότι μια Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα. Και από εκεί και πέρα είμαστε πλέον καλύτερα προετοιμασμένοι και εμείς και οι πολίτες για να κάνουμε και τα επόμενα βήματα. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται ρεαλισμός, σχέδιο, σκληρή δουλειά και σοβαρότητα.

4. Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα πολύ μεγάλο κύμα προσφύγων. Είδαμε εικόνες που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα;

Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, μια ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο στα δικά μας θεμέλια αλλά συνολικά της Ευρώπης. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Έχει βαθιά πολιτικά και οικονομικά αίτια. Δεν μιλάμε μόνο για μεταναστευτικό αλλά και για προσφυγικό ζήτημα. Έχουμε εμφυλίους που μαίνονται για χρόνια ανεξέλεγκτοι στη Μέση Ανατολή, έχουμε διαλυμένα κράτη, έχουμε το Χαλιφάτο το οποίο ουσιαστικά επεκτείνεται και δημιουργεί κύματα προσφύγων. Θεωρώ ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν θα πρέπει να μπει σε μία εκλογική αντιπαράθεση μέσα από το πρίσμα μικροκομματικής σκοπιμότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκήσουμε κριτική σε όσα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή σε όσα λένε τα άλλα κόμματα.

Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα από μόνη της. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όμως, όφειλε η κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, γιατί η θάλασσα έχει σύνορα. Η αφέλεια και η αμάθεια του κ. Τσίπρα δεν έχουν.

Η κυβέρνηση ολιγώρησε σε τρία επίπεδα. Πρώτον, έπρεπε να είχε ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό. Δεύτερον, έπρεπε να είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εκταμιεύσει τα 400 και πλέον  εκατ. ευρώ που φώναζε ο Επίτροπος για το Μεταναστευτικό, ο κ. Αβραμόπουλος, ότι υπάρχουν και η Ελλάδα δεν τα ζήτησε. Τρίτον, έπρεπε να είχε δημιουργήσει ένα ενιαίο κέντρο διαχείρισης της κρίσης. Το ότι και τα τρία αυτά στοιχειώδη τα πέτυχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μία εβδομάδα δείχνει το μέγεθος της διοικητικής ανεπάρκειας και ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

5. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου άνοιξαν τα σχολεία με πολλά κενά και πολλά προβλήματα. Τι πιστεύετε ότι πήγε στραβά;

Στα δύο χρόνια της υπουργίας μου υπήρξαν ελάχιστα κενά. Και αυτό το καταφέραμε αλλάζοντας όλο αυτό το “βυζαντινό” σύστημα τοποθέτησης των εκπαιδευτικών. Αυτό το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στα παλαιοκομματικά πρότυπα και βρεθήκανε σήμερα τα σχολεία με χιλιάδες κενά. Βεβαίως, κάποιους αναπληρωτές βάλαμε, πολύ λιγότερους όμως. Περίπου 2.000 – 2.500 αναπληρωτές, η αμοιβή των οποίων καλύφθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και περιορίσαμε δραστικά τις αποσπάσεις. Και σε αυτό το σημείο υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Παιδεία σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σειρά μεταρρυθμίσεων. Που εκκρεμούσαν χρόνια και άλλαζαν τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Όλα ανατράπηκαν. Είτε από ιδεοληψία, είτε από ανικανότητα, είτε και τα δύο.