Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Αγαπητή κύρια Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Σεβασμιώτατε,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τις Χριστιανικές Εκκλησίες και εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων Μεσογειακών Χωρών,

Κύριες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτή τη Διάσκεψη του παλαιότερου  ευρωπαϊκού οργανισμού, του Συμβούλιου της Ευρώπης, που φιλοξενείται εδώ στη Βουλή των Ελλήνων!

Η Διάσκεψη για τη Θρησκευτική Ελευθερία και την ασφάλεια των Χριστιανικών Κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Μεσόγειο, που γίνεται με πρωτοβουλία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, να ασχοληθεί με ένα τόσο σημαντικό – φλέγον θα έλεγα διεθνές πρόβλημα έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από ένα πολύ μεγάλο πολιτικό γεγονός που προετοιμάζουμε ως Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  σε συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Άστον.

Και το γεγονός αυτό είναι η Υπουργική Σύνοδος των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που θα διεξαχθεί εδώ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου.

Η Ελλάδα αποτελεί τον πλέον πρόσφορο τόπο για να διεξαχθεί, ιδίως σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, η συνάντηση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αραβικού Συνδέσμου, στο υψηλό πολιτικό επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Διότι η Ελλάδα διαχρονικά αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και δογμάτων,ο Ελληνισμός έχει παρουσία αιώνων στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί έναν έντιμο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές και τις μη Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Γι’ αυτό άλλωστε μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και από την Ιταλική Προεδρία, είναι η ανάδειξη της θαλάσσιας διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εστιάζει το ενδιαφέρον της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών πολιτικών στη Μεσόγειο, την κοινή θάλασσα Ευρώπης και αραβικού κόσμου.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας, των μεταναστευτικών ροών, των φαινομένων βίας που προέκυψαν μετά από τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξηαλλά, κυρίως, οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι αυτές που μπορεί να ξαναδώσουν στη Μεσόγειο την ειρηνική της διάσταση.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Ελληνική Κυβέρνηση,

παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την άνοδο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και το άλυτο Παλαιστινιακό ζήτημα που έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό σκηνικό για τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερα στη Συρία.

Αναζωπυρώνουμε και υπογραμμίζουμε τις στενές, πραγματικά, σχέσεις που έχουμε ως Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο. Σχέσεις πολιτικές, οικονομικές, αναπτυξιακές αλλά και σχέσεις πολιτιστικές, σχέσεις ιστορικές.

Την ίδια στιγμή φροντίζουμε να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που υπήρχαν με τις θρησκευτικές κοινοτήτες και τις ενώσεις τους στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνοντας στοχευμένες πρωτοβουλίες.

Στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά και συνολικά ως Κυβέρνηση,  επιδιώκουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο σχέσεων ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες, αποδεικνύοντας ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό στο χώρο της Μεσογείου.

Έχουμε  ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση και έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με σκοπό να ρυθμιστεί με τον καλύτερο τρόπο και με ταυτόχρονη προστασία και σεβασμό του θεμελιώδους ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, το ευαίσθητο θέμα της οργάνωσης και της απόκτησης νομικής μορφής θρησκευτικών κοινοτήτων/ομάδων. Η ρύθμιση της οργάνωσης μιας θρησκευτικής κοινότητας με συγκεκριμένο νομικό τύπο, επιλύει σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.

Ταυτόχρονα προχωρούμε στην κατασκευή Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε σχετικό νόμο το 2011 και προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να οριστεί ανάδοχος εταιρεία. Και αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως όμως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Ελλάδα. Αξίζει να σας πω ότι για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης χρειάστηκαν 105 δίκες και η τελευταία κερδήθηκε για μια μόλις ψήφο.

Στη Θράκη, το Υπουργείο Παιδείας μισθοδοτεί 240 ιεροδιδασκάλους, οι οποίοι διδάσκουν το Ιερό Κοράνι στα δημόσια σχολεία, στα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν πάρει απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ διατηρούμε ακόμα τη Σαρία για οικογενειακά και κληρονομικά ζητήματα.

Κύριες και κύριοι,

Γνωρίζω ότι την ίδια στιγμή, που μιλάμε, πολύ κοντά μας στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Μεσόγειο, το φρόνημα των Χριστιανών δοκιμάζεται.

Πράξεις μισαλλοδοξίας διαπράττονται στο όνομα της   θρησκευτικής πεποίθησης.

 Ο θρησκευτικός αυτοπροσδιορισμός ενίοτε καθίσταται παράγοντας διχασμού και μισαλλοδοξίας, φανατισμού και βίας.

Ευθύνη όλων μας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και όλων των διεθνών φορέων είναι να συμμετέχουμε ενεργά στην επίλυση των γνωστών και υπαρκτών προβλημάτων της περιοχής, να ενισχύσουμε το διαπολιτισμικό διάλογο, να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προωθήσουμε αναπτυξιακές δράσεις, εναντίον της φτώχειας. Διότι η φτώχεια αποτελεί το εύφορο έδαφος για το φονταμενταλισμό και τη μισαλλοδοξία.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντική η σημερινή Διάσκεψη. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών, για να καλύψουν όλες τις διαστάσεις των προβλημάτων, που μας απασχολούν εκφράζοντας από την πλευρά μας τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας ώστε να   διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια των θρησκευτικών κοινοτήτων ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Σας ευχαριστώ.