Οι νέες πολιτικές ισορροπίες μετά τις Ευρωεκλογές, η σύνθεση του νέου Ε.Κ., το σταυρόλεξο της εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν και η αντίδραση της Ε.Ε. στις προκλήσεις της Άγκυρας είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 22/6/2019 στις 13.30 το μεσημέρι.
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαίου με την πτώση του Λαϊκού Κόμματος (αν και παραμένει το πρώτο σε δύναμη κόμμα στο Ε.Κ.) και των Σοσιαλιστών και την ταυτόχρονη την άνοδο των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων δημιούργησαν νέα δεδομένα καθώς για πρώτη φορά το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Ευρωβουλή. Μείζον ζήτημα και μεγάλο αγκάθι η επιλογή του διαδόχου του Ζ.Κ. Γιούνκερ, καθώς πρόθεση των «28» είναι να μην «εγκλωβιστούν» όπως το 2014 στη διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για την ανάδειξη Βέμβερ σε πρόεδρο της Κομισιόν. Την ίδια ώρα στο τραπέζι μπαίνουν η προεδρία της Ευρωβουλής και η θέση του ύπατου εκπροσώπου της ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όλα αυτά εν αναμονή της ορκωμοσίας των μελών του νέου Ε.Κ. στην πρώτη ολομέλεια 2 – 4 Ιουλίου.
Πως διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές; Τι έδειξε η σύνοδος κορυφής; Ποιος ο ρόλος του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην διαμόρφωση των νέων συσχετισμών; Τι θα κάνει το Βερολίνο; Ποια ονόματα ακούγονται για την προεδρία της Κομισιόν και τα υπόλοιπα αξιώματα της ένωσης ; Πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μετά τις νέες συμμαχίες στο Ε.Κ;
Ακόμα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία. Ηχηρή απάντηση των «28» στην Τουρκία. Ποια τα επόμενα βήματα των «28» σε περίπτωση που συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις η Άγκυρα;
Ακόμα, Ευρωπαϊκή Ενωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιος ο ρόλος δήμων και Περιφερειών στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης της Ε.Ε.; Στο στούντιο της εκπομπής ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Παντείου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.