Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Έλληνας καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον Ιούνιο του 2012 έως αυτόν του 2014. Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νεας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 συμμετείχε στην τιμητική 8η θέση του ψηφδελτίου επικρατείας της Ν.Δ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 συμμετείχε στην εκλογική μάχη ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τοποθετήθηκε στην τιμητική 6η του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Τώρα, είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλά στη "SportDay" για τις εκλογές της Κυριακής. 

Κύριε Αρβανιτόπουλε, είστε υποψήφιος βουλευτής στην Α΄Πειραιά και ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματός σας. Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το τελικό αποτέλεσμα;

Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και την εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμη είναι η ψήφος τους και συνειδητοποιούν ότι το διακύβευμα είναι υψηλό. Και ποιο είναι αυτό; Θα ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή της πορεία; Θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης; Ή θα επιλέξουμε το δρόμο της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας; Δρόμους που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εποχές που θεωρούσαμε εμείς αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι μας ότι έχουμε ξεπεράσει. Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγούν προς τα πίσω και η πολιτική που θέλει να ασκήσει βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή μας πορεία. Ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην Ευρώπη, αλλά και στους Έλληνες πολίτες. Μέρα με τη μέρα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

 

Φοβάστε όντως μια έξοδο της Ελλάδας από ευρώ;

Οι Ευρωπαίοι το σκέφθηκαν αρκετά σοβαρά στο παρελθόν ως ενδεχόμενο. Συνεπώς, όλοι πρέπει να σταθούμε απέναντι στη κάλπη με αίσθημα ευθύνης για την Πατρίδα. Να μην διακινδυνεύσουμε ό,τι πετύχαμε ως τώρα με μεγάλες θυσίες. Να μην διακινδυνεύσουμε την Ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο. Έχουμε το θάρρος και λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την οικονομική πραγματικότητα. Για το τι πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι συμπολίτες μας δεν θα βάλουν την Ελλάδα σε περιπέτεια. 

 

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συμβάλει στην καταστροφή της μεσαίας τάξης. Γιατί;

Μα υπόσχονται πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν στις παρούσες συνθήκες. Και επιμένουν να τα υπόσχονται. Συνεπώς είτε θα αυξήσουν υπέρμετρα τη φορολογία, κάτι το οποίο έχουν αφήσει σαφέστατα να εννοηθεί, είτε θα στραφούν στις καταθέσεις των πολιτών, είτε θα αθετήσουν τις υποσχέσεις τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος με τα όσα υπόσχονται.

 

Ο Πειραιάς έχει μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης και φιλοδοξεί να καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υλοποίηση αυτού του οράματος;

Ο Πειραιάς μπαίνει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη. Κάτι που γίνεται πια αντιληπτό τόσο από τους φορείς της πόλης, όσο και από ευρύτερες παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας. Ο Πειραιάς έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου και από τα δυναμικότερα της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλες εταιρείες της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μόνο μια ένδειξη των δυνατοτήτων της πόλης μας. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας για τους Πειραιώτες και όχι μόνο. Σημαίνει οικονομική ανάπτυξη και αύξηση των εισοδημάτων στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία της πόλης. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενθαρρυνθεί περαιτέρω. Όσοι μοιραζόμαστε το νέο όραμα του Πειραιά φιλοδοξούμε ο Πειραιάς να γίνει σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο αλλά και τουριστικός προορισμός.

 

Θα ήθελα να αναφερθούμε στον Πειραιά και ειδικότερα στον τομέα του Αθλητισμού. Ποια ήταν η προσφορά σας;

Υπήρξαν αρκετές πρωτοβουλίες και ενέργειες. Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο από αυτές. Καταρχήν, πετύχαμε να δεσμευτούν 836.400,00 ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του Σ.Ε.Φ και την κατασκευή κερκίδων. Επίσης, εφοδιάσαμε το  Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά με όργανα Γυμναστικής, Αθλοπαιδιών και Ψυχοκινητικής Αγωγής αξιοποιώντας 1.337.018,61 €. Χρήματα τα οποία προήλθαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρέπει όμως να συμβάλουμε για να βελτιωθούν οι αθλητικές υποδομές και να ενισχύσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία. Το μεγάλο μας όραμα είναι να μπορεί ο Πειραιάς να φιλοξενήσει μεγάλους ναυταθλητικούς αγώνες. Όραμα που σχετίζεται με τον αθλητισμό, αλλά που θα έχει θετικές συνέπειες και στον τουρισμό και στην αγορά της πόλης.

 

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Α’ Πειραιά;

Γνωρίζω ότι αυτά τα χρόνια, η κάθε οικογένεια βίωσε μεγάλες ανατροπές και τεράστια ανασφάλεια ως αποτέλεσμα της κρίσης και από την προσπάθεια της χώρας να κρατηθεί ζωντανή, αντιμετωπίζοντας ενίοτε και άδικες απαιτήσεις των δανειστών. Με τις θυσίες όλων μας η Ελλάδα στάθηκε όρθια και με σταθερά βήματα βγαίνει σιγά-σιγά από την κρίση και την ύφεση. Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα δίνει την πιο κρίσιμη μάχη, την τελευταία μάχη με το κακό της παρελθόν. Πρέπει να την κερδίσουμε, για να θεμελιώσουμε τη νέα Ελλάδα. Η επιλογή κόμματος και βουλευτή, αποκτά μέγιστη σημασία και αξία. Τα μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου που θα προκύψουν από τις εκλογές θα πάρουν αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. Σήμερα, ζητώ να σταθώ ξανά στο πλευρό των συμπολιτών μου, με δυνατή εκπροσώπηση στη Βουλή και όπου κρίνεται το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων μας.